Vad är psykodynamisk terapi?

Det är kanske en av de svåraste frågorna att svara på tycker jag. Jag vet ju vad det är, för jag är utbildad i det, jag arbetar med det och läser ständigt böcker inom fältet. Men att försöka sammanfatta innebär också förenklingar och att vissa, kanske viktiga, dimensioner missas. En annan anledning till att det är så svårt att beskriva är ju för att psykodynamisk terapi är ett paraplybegrepp och det ryms många olika terapiformer under det.

Jag ska försöka beskriva vad jag tänker att psykodynamisk terapi är, utan att göra anspråk på att alla andra psykodynamiska psykologer skulle skriva under på exakt detta.

Psykodynamisk terapi för mig är att i ett tryggt rum, tillsammans med en annan människa, försöka förstå och vara i de känslor som finns kopplade till situationer och relationer i både dåtid och nutid. Det handlar om att identifiera både medvetna och omedvetna försvar som vi använder i förhoppningen att de ska hjälpa oss, men som i många fall tar oss längre ifrån vårt sanna jag och våra autentiska behov och drömmar. Och istället välkomna det som vi egentligen inte vågar säga högt. Psykologen är aktiv, arbetet sker främst i rummet och en viktig del är att vid behov metaprata hur man har det i den terapeutiska relationen.

- Ylva Havemose, 27 december 2021

Låt mig utveckla några av de viktigaste delarna:

Tryggt rum
Det behöver inte vara ett fysiskt rum, men en plats/utrymme/luft/stämning som jag/du (vi som går i terapi helt enkelt) behöver känner oss trygga i. Ibland kan det ta ett tag, men jag tror ändå att man som klient kan lyssna på sin magkänsla i detta. Det ska kännas tryggt från början. För terapin i sig är utmanande och det kommer i perioder vara jobbigt/obehagligt/läskigt, därför är det så väldigt viktigt att grunden är trygg.

Annan människa
Det kanske känns självklart att terapi, i detta fall psykodynamisk terapi, görs med en annan människa. Men jag tänker det är viktigt att poängtera den mänskliga delen. Både klienten och psykologen är människor som har med sig erfarenheter som kommer påverka terapin. Det är detta som gör att varje terapi, ja varje terapisession, kommer var olika och unika. Jag tror också att det är något väldigt läkande att se sig själv genom och tillsammans med en annan människa.

Känslor
Åh, vad jag älskar känslor. Eller alltså de kan ju vara skitdryga, men de är så värdefulla för oss människor och ibland tappar vi bort det i processen att bli vuxen. Att få tillbaka förmågan och lusten att lyssna på och vara i känslor - det är få saker som gör oss människor så levande. Känslor är något jag med säkerhet kommer återkomma till många gånger både här och på Instagram.

Dåtid och nutid
En av fördomarna mot psykodynamisk terapi är att man bara pratar om det som hänt. Att man i psykodynamisk terapi välkomnar minnen är ju sant, men att man bara pratar om det som hänt, skulle jag säga är helt fel. Jag jobbar ju både med KBT och PDT, och ofta när KBT förklaras så sägs det att man jobbar här och nu. Det tycker jag inte är helt sant. Okej att vi i KBT jobbar i nutid och genomför exponeringar under terapisessionen, men ofta får klienten hemuppgifter att öva på hemma (där och då), som man sedan pratar om vid nästa terapisession. Jag har erfarenheten av att det ibland mest verksamma i psykodynamisk terapi är när samtalet rör vad som klienten just i denna sekund upplever i sin kropp och känner för känslor. Alltså här och nu i denna sekund.

Försvar
När vi människor känner behov eller känslor som vi av olika anledningar inte klarar av att vara i kontakt med så får vi ångest. För att slippa ångest så använder vi oss av försvar, både medvetet och omedvetet. Det är faktiskt ofta dessa försvar som ställer till det för oss. De har nästan alltid hjälpt oss tidigare, men så nu, när vi söker terapi, då är det ofta att försvaren förstör mer än vad de hjälper oss. Att identifiera försvaren är ett oerhört viktigt första steg. Först när vi ser dem, kan vi välja att inte fortsätta med dem. Och då, när vi släpper försvaren, står ut med ångesten, då... då kan vi komma i kontakt med känslor och behov som är sanna. Som berättar viktiga saker för oss. Som hjälper oss att göra val som leder till att vi blir mer levande som människor.

Aktiv psykolog
Psykodynamiska psykologer har inte alltid varit eller setts som aktiva. Men många av de moderna psykodynamiska terapiformerna innebär just en aktiv psykolog/psykoterapeut. Med aktiv menar jag att jag inte bara sitter och nickar - jag ställer mycket frågor, jag funderar högt och bjuder in dig som klient att tillsammans med mig prata och känna på nya sätt. Jag är även aktiv i att hela tiden vara uppmärksam på alla de sätt som personen jag möter kommunicerar, känner, eller undviker sina känslor och erfarenheter, och väljer utifrån det intervention, perspektiv och nivå på samtalet. Allt utifrån syftet att vara med och skapa en så hjälpsam terapitimme som möjligt.

Metaprata
Ibland fastnar vi människor lätt i den konkreta frågan, när det egentligen bara är ett symtom på något annat. Något djupare. Därför är det så viktigt att prata om hur vi pratar, prata om hur det känns i den terapeutiska relationen, prata om mönster som vi ser händer mellan oss. Det här är ofta ovant. Men det är också ofta väldigt verksamt och hjälpsamt. Det har potential att öppna en dörr till nya sätt att relatera och vara med andra människor.


Jag är övertygad om att min definition av psykodynamisk terapi kommer att ändras med tiden, utifrån nya lärdomar och nya erfarenheter. Lite så som Tranströmer skriver om oss människor i sin dikt Romanska bågar:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Det kan låta pessimistiskt, att inte bli färdig, men för mig har dessa ord många gånger varit en tröst. Lika så nu, när jag tänker på mitt förhållande till min definition av psykodynamisk terapi. Jag kommer aldrig, som liten människa, kunna förstå fullt ut vad psykodynamisk terapi är och kan vara. Och det är okej. Kunskapen kommer växa i takt med erfarenheter och lärdomar. Och det är som det ska.

På instagram kommer jag de närmaste dagarna publicera inlägg om olika dimensioner som den psykodynamiska terapin kan vara och innehålla. Allt utifrån den kunskap och erfarenhet jag besitter just nu. Här läser du det första inlägget om Ringar på vattnet och att se sina skuggor.


Låter det som om psykodynamisk terapi skulle kunna vara något för dig? Skriv till oss så ringer vi upp och bokar tid för en första session! Vi erbjuder tider både online och på plats i Rättvik.

Nästa
Nästa

Att våga innan man vet